czwartek, 23 stycznia 2014

Filmowy dom, Portland, USA, projekt: Jeff Koval.

     Wielka przestrzeń, nowoczesny design, niesamowite światło i to co zachwyca najbardziej – mix naturalnych, surowych materiałów i minimalnego modernizmu.  Wykonawcą projektu Jeffa Kovala jest Skylab Architecture a autorką wnętrza i krajobrazu Lucy Metcalf. 
     Pewnie dom wydaje się Wam znajomy. Fani filmu „Zmierzch” zapewne rozpoznają ten obiekt. To właśnie w tym domu mieszkała wampirza rodzina Cullenów. Powierzchnia domu to ponad 500 metrów kwadratowych i tę przestrzeń rzeczywiście się czuje. Wrażenie otwartości potęgują ogromne, wysokie okna i przeszklenia całych ścian. 
     Architektura nawiązująca do klasyki (Frank Lloyd Wright) przypomina układankę z klocków i pomimo kanciastej formy sprawia delikatne wrażenie. Prostota bryły i minimalizm wnętrza w połączeniu z surową naturą zewnętrza, zdającą się miejscami przenikać do środka domu, sprawiają jednocześnie wrażenie nowoczesności jak i szlachetnej ponadczasowości.
     Architekci projektując ten dom wykorzystali w jego bryle naturalnie pochyły krajobraz, cały dom zdaje się otwierać na piętrzący się dookoła las. Trudna rzeźba terenu była wyzwaniem dla projektantów, którym jednak na stosunkowo niewielkiej przestrzeni działki udało się stworzyć dom pełen przestrzeni i światła.
     Mieszkańcy mogą szukać w nim odpoczynku, relaksu, schronienia od codzienności i bodźców zewnętrznych lub przeciwnie otworzyć się na świat natury, słońce, deszcz, światło w zależności od potrzeby lub kaprysu.
     W designie wnętrza wykorzystano kontrastujące połączenie naturalnego drewna i szarego betonu. W wystroju pojawiają się też naturalne jasne tkaniny stal i masa bieli. Łazienki są nowoczesne i nieskazitelnie czytelne w formie, wielkie okna, wielka przestrzeń pozwalają na poczucie wolności, otwartości. Natura widoczna przez okna domu daje się wyczuć również w jego wnętrzu poprzez naturalną kolorystykę użytych materiałów. Wszechobecna biel ścian, nowoczesne cięcia w połączeniu z drewnem podłóg i desek schodów sprawiają  z jednej strony wrażenie minimalizmu z drugiej przytulności.















































Jak się Wam podoba ten projekt?

Katarzyna Korneluk & Joanna Łopusińska